שאלות על רש"י
רש"י: על משענתו...בוריו וכחו: למה לא פירש כפשוטו- על מקלו?
גור אריה: הרבה חולים זקוקים להשען על מקלם ולא נכון לומר על זה "ונכה המכה". 1
כלומר- אם הוא זקוק למקל נמצא שאיננו בריא, ואין סיבה לפטור את המכה. אמנם, הגור אריה מקשה על רש"י למה כתוב "והתהלך בחוץ", אם הוא בריא- מה ההבדל בין הולך בפנים לבחוץ? אלא הפרוש כרמב"ן שהוא הולך על מקלו, ואם יש בו די כח ללכת בחוץ, אע"פ שלא חזר לאיתנו, אומדים שהוא לא מת מהחולי הזה.
רש"י: וכי תעלה על דעתך שיהרג זה שלא הרג: אולי יהרג מפני שהכה את חברו?
גור אריה: לעיל (פסוק י"ב) כתוב "מכה איש ומת" אבל כשלא מת, פטור. 1
רש"י: ישלם שכר הרופא: מה בא רש"י להשמיע?
גור אריה: בגמ' (בבא קמא דף פה א) דרשו שגם אם החובל רופא בעצמו, עליו לשלם לנחבל ולא לרפא אותו בעצמו, כי יטען הנחבל- אתה דומה בעיני לאריה, מתיירא אני שתזיק אותי יותר. 1
הרא"ש שם (פ"ח, סימן א') פירש באופן אחר- "צריך שיהא לחולה נחת רוח מן הרופא", משמע שבמצב כזה לא יתרפא החולה היטב. ואילו לטור למסקנת הגמרא הטעם שונה - "שיאמר הנחבל, כשאין הרופא מצפה לקיבול שכר אינו מעיין כל כך בענין החולי" (ע"פ ביאור הבית יוסף, וכ"נ גם ברמב"ם, הלכות חובל ומזיק, פ"ב הי"ח).